Tholen

Tholen is een stad op het eiland Tholen en is gelegen aan de westkant van het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant. Read more

Tholen is een stad op het eiland Tholen en is gelegen aan de westkant van het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt met de provincie Noord-Brabant. Tholen was een zelfstandige gemeente tot 1971 en telde 7.925 inwoners op 27 juli 2018. De plaats ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht en verwierf in 1366 stadsrechten. De stad heet Tholen omdat er tol geheven kon worden.

Aanvankelijk was er een tol bij Schakerloo voor de scheepvaart op de Striene. Graaf Willem I liet een tol bouwen op de dijk van de Vijftienhonderdgemetenpolder voor de scheepvaart op de Eendracht die de rol van waterweg overnam. Daaromheen ontstond een nederzetting die in 1290 zelf tolvrijheid verkreeg. Deze ontwikkelde zich tot de plaats Tholen, die omstreeks 1366 stadsrechten verkreeg. Visserij en zoutziederij waren hier de belangrijkste bronnen van bestaan.

In 1452 werd de stad geteisterd door een grote stadsbrand. In de 16e eeuw kreeg Tholen te maken met diverse overstromingen. In de laatste decennia van de 16e eeuw waren er de godsdiensttwisten. De omgeving van Tholen is een polderlandschap met vele dijken. Er worden onder andere aardappelen, mais en graan verbouwd. De omgeving van Tholen staat ook bekend om de teelt van snijbloemen.

Toeristen kunnen het historische stadscentrum bezichtigen en de Oosterschelde en het Zoommeer bezoeken. Aan de Oesterdam ligt het recreatieterrein 'de Speelmansplaten' vanwaar onder andere verschillende watersporten kunnen worden beoefend. Ook de duiksport wordt bij de Oesterdam regelmatig bedreven. De Oosterschelde en het Zoommeer zijn zeer vogelrijk. Ook het historische centrum en de bossige, heuvelachtige omgeving van Bergen op Zoom zijn toeristische bestemmingen in de omgeving van Tholen.